Jihlava chce přivádět vodu z Želivky

blank

Město zvažuje přivedení pitné vody z úpravny Želivka. Navázalo by tím na havlíčkobrodské Vodovody a kanalizace, jež se chystají protáhnout přivaděč ze Švihova do městyse Štoky ležícího 14 kilometrů od Jihlavy. Studie proveditelnosti vyjde Jihlavu na 900 tisíc korun. Média o tom informoval náměstek primátorky Petr Laštovička.

Sucho na Vysočině výrazně poznamenalo místní zdroje vody koncem minulého roku. Zejména nádrž Hubenov byla zaplněna jen z 36 procent. Jihlava se také snaží zlepšit klima v ulicích. „Třeba úpravami nebo výsadbou nové zeleně. Jsou to malé kroky, možné ne tak viditelné, ale pro další vývoj v oblasti sucha dost zásadní,“ popsal náměstek primátorky Vít Zeman. Na propojování vodohospodářských soustav je možné dostat dotaci, ale město už se do tohoto programu přihlásit nestihne.

„Bohužel v této věci předchozí vedení radnice zaspalo, takže Jihlava nemá připravenou studii trasy,“ řekl Laštovička. Vodu ze Švihova pije zhruba milion a půl lidí. Přehrada zásobuje Prahu, její aglomeraci a část Vysočiny. Na hrázi vodního díla Švihov se také v květnu 2018 uskutečnilo jednání členů vlády. Hlavním tématem byly dodávky pitné vody z Vysočiny pro Střední Čechy a Prahu. Na místě byli zástupci vedení kraje Vysočina, zainteresovaní ministři a předseda vlády. Ministři od radních zjistili, že na čištění vody v okolí chybí až miliarda korun.

Na podporu hospodaření s pitnou i odpadní vodou uvolnila Vysočina obcím od roku 2002 840 miliónů korun. Loni rozdělila dalších 70. Vedení kraje také žádá po vládě konkrétní systémové řešení hospodaření s vodou. V současnosti probíhá komplexní modernizace Úpravny vody Želivka, která by měla skončit v roce 2020.

Scroll to Top