Zákaz odběru povrchových vod na Šternbersku

blank

Od 25. července platí v regionu zákaz odběru vody z potoků, řek a všech vodních ploch. Vodu z povrchových zdrojů nesmějí používat lidé na zalévání zahrad, kropení zeleně ani farmáři pro dobytek. Zákaz vydal Městský úřad Šternberk a vztahuje se rovněž na městské koupaliště, kde si musejí zajistit přítok z podzemního zdroje. Město upozornilo, že vzhledem k trvajícímu suchu může opatření trvat několik měsíců.

„Důvodem zákazu je výrazně nízký průtok povrchových vod v tocích, který se pohybuje pod hranici sucha již několik dní. V současné době je na významných tocích Sitka a Bystřice překročen ukazatel sucha. Situace drobných toků je ještě nepříznivější, protékají jimi extrémně nízké průtoky, nebo se voda vyskytuje pouze v tůních nebo nerovnostech ve dně,“ uvedla mluvčí městského úřadu Irena Černocká.

Zákaz je vydán pro obce Babice, Domašov nad Bystřicí, Domašov u Šternberka, Hlásnice, Hnojice, Horní Loděnice, Hraničné Petrovice, Huzová, Jívová, Komárov, Lipina, Lužice, Město Libavá, Mladějovice, Moravský Beroun, Mutkov, Norberčany, Řídeč, Strukov, Štarnov, Šternberk a Žerotín.

Scroll to Top