Zákaz splouvání Teplé Vltavy

blank

Hladina v Soumarském Mostu na Prachaticku klesla na 49,5 centimetru. Splouvat se tedy řeka nesmí, protože minimální stanovená výška pro vodáky činí 50 centimetrů. ČTK o tom informoval Vladimír Dvořák z šumavského národního parku.

„Otázkou je, jak dlouho bude zákaz splouvání platit. Musíme počkat, dokud nějaká voda nenaprší. Vzhledem k tomu suchu, které panuje, byl tak trochu zázrak, že jsme mohli splouvat až do teď. Dlouho to držely květnové srážky. Ale v posledních dnech to byla už jen otázka času, kdy hladina klesne pod limit,“ uvedl Dvořák.

Pravidla pro splouvání Teplé Vltavy jsou totiž přísnější než na ostatních řekách kvůli perlorodce, která v ní žije. Pokud je tak stav vody na Soumarském Mostu 50 až 61 centimetrů, plavidla musí doprovázet průvodce. Bez něj smějí vodáci na Teplou Vltavu ve chvíli, kdy je výška vody nad 61 centimetrů. Při výšce hladiny 50 až 61 centimetrů smí vyjet denně maximálně 63 lodí. Pokud hladina vystoupá nad 61 centimetrů, denně na řeku může 180 plavidel. Splouvání Teplé Vltavy končí 31. října.

Scroll to Top