Toman: Sucho na Rakovnicku je nutné řešit komplexně

blank

Komplexní řešení problematiky sucha na Rakovnicku, závlahy pro chmelnice, aktuální stav přípravy nádrží Senomaty a Šanov a další opatření v boji se suchem řešila vláda v posledních dnech na výjezdu na Rakovnicku. Členové vlády navštívili Senomaty, Chrášťany, kde se setkali se zemědělci, a Nenačovice.

„Kolegům z vlády jsme na místě představili projekty nádrží Senomaty a Šanov s navazujícími závlahami. Seznámili jsme je také s komplexním řešením problematiky sucha v povodí Rakovnického potoka a s vodním dílem Kryry. To bude zajišťovat dostatek vody v povodí Rakovnického potoka i Blšanky, která bude sloužit především pro závlahy chmelařských a zemědělských oblastí a k nadlepšování průtoků v tocích v období sucha. Na první etapu souvisejících opatření je připraveno 550 milionů korun. Celkové náklady na komplexní řešení sucha na Rakovnicku dosáhnou přibližně 3,4 miliardy korun. Po dokončení všech opatření bude mít tento region konečně zajištěný dostatek vody,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

V průběhu přípravy nádrží Senomaty a Šanov se navíc ukázalo, že tato dvě vodní díla by zejména v suchých letních obdobích pro Rakovnicko nedokázala zajistit dostatek vody. Bylo tak připraveno komplexní řešení, které tuto nepříznivou situaci vyřeší. Investorem nádrže Kryry bude Povodí Ohře, investorem obou přivaděčů státní podnik Povodí Vltavy.

Nádrž Kryry bude mít objem téměř osm milionů kubíků. Zároveň již je připraveno 550 milionů na financování I. etapy souvisejících opatření, mezi které patří například revitalizace toků a jejich obnova, technická opatření a úpravy toků.

 

Scroll to Top