Rýnu opět chybí voda

blank

Provoz na hospodářsky nejvýznamnější řece Evropy, Rýnu, se loni poprvé v zaznamenané historii prakticky zastavil. V dalších týdnech se může krize opakovat. Na vině je suché počasí a nesplavnost části řeky. Rýn je klíčovou dopravní tepnou pro řadu průmyslových podniků.

Hladina Rýna na kritickém úseku u města Kaub nedaleko Frankfurtu nad Mohanem v posledních dnech klesla na 150 centimetrů. Největší lodě už nyní neproplují, a pokud hladina klesne pod 50 centimetrů, zastaví se prakticky veškerá nákladní doprava na řece. „Hladiny řek budou klesat,“ řekl agentuře Bloomberg meteorolog Andreas Friedrich. Podle ministra dopravy Andrease Scheuera to poškozuje německou ekonomiku.

Mnoho německých podniků nakupuje menší lodě schopné plout i v mělčích vodách, zajišťují si kapacity pro dopravu po silnici a železnici a navyšují skladové zásoby výrobních surovin. Velké problémy na Rýnu přišly už loni. „Čerpacím stanicím docházelo palivo, uhelné elektrárny musely omezit výkon kvůli zpožděným dodávkám a někteří z největších německých průmyslových výrobců – ThyssenKrupp a BASF – přišly o část zisku kvůli zpožděním ve výrobě a vyšším nákladům na alternativní dopravu,“ uvedla analýza společnosti Pantheon Macroeconomics, z níž citoval server Business Insider.

Řeka Rýn patří mezi nejfrekventovanější vodní toky na světě. Kvůli nedostatku vody je současná cena za přepravenou tunu zboží dokonce čtyřnásobná proti dlouhodobému průměru.

Scroll to Top