Jak využít bývalou vodárnu v Karlových Varech?

blank

Na západě Čech řeší, co s objektem staré vodárny v Karlových Varech, o který se město přelo s Vodárnami a kanalizacemi. Objekt se stal nakonec majetkem města. Areál se nachází na lukrativní adrese, blízko volnočasového areálu Meandr, víceúčelové haly a nedaleko centra. Vedení radnice si je toho vědomo, zatím ale není přesně rozhodnuto, jak s lokalitou naloží.

„Nyní čekáme na zprávu od Kanceláře architekta města, která má říci, v jakém statickém stavu vodárna je. Od ní se budou odvíjet další plány. Pochopitelně máme zájem areál revitalizovat,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Trtek (ANO). S osudem vodárny má městu pomoci pracovní skupina. Areál dlouhodobě chátrá. Do jeho okolí paradoxně míří mnoho lidí za sportem i procházkami. Karlovy Vary odkoupily vodárnu za 12 milionů korun v roce 2013. Další kroky však již neuskutečnily. Pracovní skupina bude mít připravené dvě vize.

K první patří Futura – Nová vodárna, kterou v roce 2018 odborná porota soutěže Stavba roku Karlovarského kraje vyhodnotila druhým nejlepším projektem. V tomto případě je cílem vznik moderního komerčního centra zaměřeného na volný čas nebo profesní a zážitkové aktivity. S druhým návrhem přišla skupina Kreativní region. „Naším záměrem je vytvořit ze staré vodárny kulturně-společenské centrum Karlových Varů. Věříme, že má potenciál podporovat společenský život, dokáže zapojovat do svých aktivit místní lidi, firmy a organizace a tím také zajistit vícezdrojové financování jak investiční, tak provozní, “ uvedl v březnu Jiří Hanek z Kreativního regionu.

Lídr opozičních Pirátů Jindřich Čermák by uvítal k problematice veřejnou diskuzi, nikoliv upřednostňování zájmů lobbistů. Nelíbí se mu fungování pracovních skupin. „Jestliže současné vedení kritizovalo předchozího primátora, že vytváří velké množství pracovních skupin, tak během necelého půlroku se jejich počet výrazně rozrostl. Jistě, obhajoba bude, že skupiny jsou nyní zadarmo, ale princip zůstává stejný,“ řekl Jindřich Čermák, který je považuje za politické s absencí většího počtu odborníků na danou problematiku.

Scroll to Top