Karlovarské vodárny testují IoT pro přenosy stavů vodoměrů

blank

Vodárny a kanalizace Karlovy Vary využívají digitalizaci a automatizaci dlouhodobě. V současnosti testují využití internetu věcí (IoT) pro přenosy stavů vodoměrů či pro signalizaci přepadů odlehčovacích komor. ČIANEWS to sdělila mluvčí Věra Štafflová.

Nyní jsou zajištěné online přenosy stavů na vybraných úsekových vodoměrech. To umožňuje průběžně sledovat vývoj spotřeby vody a identifikovat případné úniky či poruchy. Vodárny také vytvořily centrální počítačový řídicí systém, na který jsou napojené všechny objekty vodovodních sítí a většina objektů kanalizačních sítí. Rovněž využívají Geografický informační systém (GIS), v němž jsou v digitální podobě informace o provozovaných sítích i souvisejících prvcích a objektech. Údaje jsou přístupné i v terénu s využitím mobilních aplikací.

Loni vodárny pokračovaly v investicích do moderních technologií, které zvyšují spolehlivost a bezpečnost úpravy pitné vody. Začala příprava instalace ultrafiltrační jednotky v úpravně vody Svobodka nebo elektrochlorace v úpravně vody Březová. V současnosti společnost dokončuje například výstavbu kanalizace v Abertamech. Díky projektu, který podpořilo dotací ministerstvo zemědělství, se postaví dvě čerpací stanice, vybudují se kanalizační výtlaky a položí se chybějící části kanalizace. Veškeré odpadní vody se budou přečerpávat do kanalizačního systému Perninku, zakončeného moderní a dostatečně kapacitní mechanicko-biologickou čistírnou odpadních vod. Náklady se odhadují na 11,4 milionu korun, dotace pokryje necelou polovinu.

Vodakva zajišťuje zásobování pitnou vodou pro 189 000 obyvatel regionu, v její správě je 26 úpraven pitné vody, 1553 kilometrů vodovodní sítě, 80 čistíren odpadních vod a 767 kilometrů kanalizací.

Scroll to Top