Brabec: Obcím i krajině vracíme vodu

blank

Obce v posledních letech trápí nedostatek vody. Ani aktuální srážky totiž nepomáhají dostatečně doplnit podzemní vody ze sucha nakumulovaného v posledních letech. Ministerstvo životního prostředí proto pomáhá obcím s posilováním zdrojů pitné vody. Vodu vrací také do krajiny.

Problémy s množstvím vody v mělkých vrtech se promítají v obcích do nedostatku pitné vody. Obcím, které nejsou napojené nebo nemají možnost připojit se na vodní nádrže, dochází voda v lokálních vrtech. Pro ně ministerstvo životního prostředí spustilo už před třemi lety speciální program na posilování a budování zdrojů pitné vody.

„Je to program, který jsme vytvořili malým obcím přímo na míru, aby se mohly přizpůsobit klimatické změně a důsledkům sucha. Z prostředků ministerstva životního prostředí posilujeme zdroje pitné vody v malých obcích, kde nemají možnost připojení na velké vodní nádrže. Za poslední dva roky už jsme schválili 418 projektů za 470 milionů a další žádosti stále přicházejí. 418 projektů znamená 200 tisíc lidí nově napojených na zdroje vody. O dalších zhruba 450 milionů si mohou obce žádat do konce příštího roku,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec při návštěvě v jihočeském Jivnu, kde také projekt z dotačního programu na budování zdrojů pitné vody realizují.

Podle Brabce jsme žili více než 100 let ve vodním blahobytu. „Naši předci cíleně odváděli vodu z krajiny, aby ji mohli lépe obhospodařovat. Za 100 let jsme tak vysušili milión hektarů mokřadů a rybníků, postavili tisíce kilometrů meliorací, vybetonovali koryta řek, aby voda rychleji odtékala. Je jasné, že tak hluboké škody nenapravíme z roku na rok. Bude trvat mnoho let, než ten současný stav změníme. Bude to stát desítky až stovky miliard korun,“ řekl také Brabec.

Ministerstvo životního prostředí už od roku 2014 rovněž pomáhá obcím, krajům i zemědělcům v boji se suchem. Od té doby dosáhly celkové investice z ministerstva životního prostředí a ministerstva zemědělství do opatření spojených se suchem téměř 40 miliard korun.

Scroll to Top