Změna ústavy kvůli vodě?

blank

Poté, kdy zástupci KSČM v minulých týdnech předložili návrh změny ústavy ohledně vlastnictví vody, se ve Sněmovně objevil další návrh od zástupců STAN na změnu ústavního zákona – Listiny práv a svobod, který mění článek 31, kdy k odstavci jedna přidává nově body 2-5.

Ty pojednávají o tom, že každý má právo na pitnou vodu, vodní zdroje jsou statkem veřejného užívání a jsou ve správě státu, zdroje pitné vody mají být využity prioritně a udržitelným způsobem k zásobování pitnou vodou ke spotřebě a zásobování pitnou vodou zajišťují obce na neziskovém základě. Jako první přišli s návrhem změny ústavy komunisté.

„Voda, jakož i ostatní přírodní zdroje a přírodní bohatství je ve vlastnictví České republiky. Česká republika chrání a zvelebuje toto bohatství a je povinna zajistit ochranu a šetrné využívání vody jako základní životní potřeby i ostatních přírodních zdrojů a přírodního bohatství ve prospěch svých občanů a následujících generací,“ zní jejich návrh. Přidali se ale také lidovci.

„Stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů, zejména vodních zdrojů a půdy, a ochranu přírodního bohatství,“ navrhlo také do ústavy devět poslanců lidové strany. Již na konci června zveřejnilo k návrhu KSČM stanovisko SOVAK ČR, podle kterého lze chápat předložený poslanecký návrh jako snahu o posílení ochrany omezených a v poslední době méně dostupných vodních zdrojů.

Přijetí návrhu podle sdružení žádnou vyšší míru ochrany vodních zdrojů nepřináší, naopak bude znamenat velký zásah do stávající právní úpravy v oblasti vodního hospodářství, které vychází z principů ustanovených již v dobách starověkého Říma. (Kompletní stanovisko zde.)

Scroll to Top