Lovětínský rybník zadrží i stoletou vodu

blank

Modernizaci Lovětínského rybníka u zříceniny hradu Lichnice, o putování k ní mezi mloky jsme psali zde, v Pardubickém kraji dokončily Lesy České republiky. Stavba za 3,3 miliony korun stabilizovala hráz proti povodním, ze zatopené plochy bylo odstraněno 2400 kubíků sedimentu.

„Hráz byla poškozená. Při rekonstrukci jsme zvětšili kapacitu rybníka a zvýšili stabilitu hráze, takže nyní zadrží i stoletou vodu,“ uvedl Tomáš Sajdl, vedoucí správy toků pro oblast povodí Labe. Stavební práce začaly loni na podzim, od června je rybník napuštěný a využívaný k přírodnímu koupání. Akci spolufinancovalo 1,6 miliony i ministerstvo zemědělství.

Loni Lesy ČR úspěšně realizovaly několik významných projektů. „Jedná se například o řeku Hučivou Desnou na Šumpersku. Zde jsme opravili koryto. Akce byla klasifikována jako veřejný zájem, financována z dotací a cena činila 6,6 milionu korun,“ uvedla pro vodarenstvi.cz mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Dále vyzdvihla protipovodňová opatření v obci Němčice v Pardubickém kraji. „Účelem akce bylo vyřešit transformaci povodňové vlny a ochránit obec Němčice u České Třebové před povodní. Byla vybudována suchá nádrž se zemní sypanou hrází výšky 9,4 metru a provedena úprava koryta potoka Zlatý Pásek protékajícího obcí. Z ceny 31,6 milionu korun bylo 20,5 milionu hrazeno z dotace ministerstva zemědělství Podpora prevence před povodněmi II,“ uvedla také Jouklová.

Od roku 2016 se Lesy ČR zapojují do dotačního programu ministerstva zemědělství Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádržích. Podnik mimo jiné obnovuje vodní plochy. Do programu je zařazeno 29 nádrží.

Scroll to Top