První zákazy čerpání vody na Karlovarsku

blank

Nedostatek srážek a sucho přinášejí první vážnější komplikace i na Karlovarsku. Magistrát města Karlovy Vary jako vodoprávní úřad zakázal čerpání vody z Rolavy.

„Obdrželi jsme také žádost z Nejdku o vyhlášení omezení používání pitné vody k zalévání zahrad, napouštění bazénů, umývání vozidel a vozovek,“ uvedla mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá. Vážnost situace potvrdil mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. Podle něj omezení mohou přibývat. Některá mohou navíc trvat až do října.

„Situace na Rolavě je opravdu velmi špatná a je to dáno nedostatkem srážek, ale také vodními elektrárnami, které byly na řece postaveny,“ vysvětlil mluvčí Povodí Ohře. Problémy zatím vodohospodáři neevidují na řece Ohři. Na té jsou postaveny přehrady, které musejí dodržovat stanovený minimální průtok.

„Aby se situace alespoň trochu zlepšila, muselo by minimálně sedm dní v kuse mírně pršet a tomu žádná z předpovědí nenasvědčuje. Většinou buďto zaprší krátce, anebo se jedná o prudkou přeháňku, kdy se voda nestačí vsáknout a odteče po povrchu pryč,“ doplnil Svejkovský.

Scroll to Top