Toman k novele vodního zákona pro boj se suchem

blank

Každý z krajů vypracuje podrobný postup pro případ déletrvajícího sucha na svém území a vznikne i plán pro celou Českou republiku. Zavádí to novela vodního zákona, kterou vypracovalo ministerstvo zemědělství spolu s ministerstvem životního prostředí. V pondělí 8. července ji schválila vláda.

Podle novely, která vznikala několik let, se budou vyhlašovat stavy sucha a následně vážnější stav nedostatku vody a pak krizový stav. Samotné komise by poté měly být na úrovni krajů a státu. Dalšími členy také budou zástupci krajského úřadu, správců povodí, Českého hydrometeorologického ústavu, policie, hasičů a hygieniků.

„Mezi nejdůležitější části novely vodního zákona patří povinnost vytvořit plány pro zvládání sucha a nedostatku vody, které budou platné pro jednotlivé kraje i pro území celé České republiky a zřízení komisí pro sucho. V zákoně již máme z dřívějška samostatnou kapitolu, která se věnuje povodním, nově k ní přibude i kapitola, zaměřená speciálně na sucho. Novela podrobně popisuje, jaké kompetence a povinnosti v době sucha a nedostatku vody mají jednotlivé složky státní správy a samosprávy,“ potvrdil ministr zemědělství Miroslav Toman.

Scroll to Top