V Praze se řešila budoucnost Antarktidy

blank

Praha na začátku července hostila Konzultativní shromáždění smluvních stran Smlouvy o Antarktidě. To přijímá opatření a doporučení týkající se různých oblastí zájmu v Antarktidě, jako je vědecká spolupráce, letecká bezpečnost, ochrana životního prostředí či výkon jurisdikce.

„Správu Antarktidy a zejména ochranu jejího křehkého ekosystému je možné úspěšně provádět pouze společně s ostatními státy. Antarktida je tak dobrým příkladem toho, že státy jsou schopny řešit spory mírovými prostředky a že mezinárodní právo funguje,“ uvedl při zahájení ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Antarktida nepatří žádnému státu – platí zde totiž mezinárodněprávní režim ustavený Smlouvou o Antarktidě z roku 1959. Konzultativní shromáždění přijímá opatření a doporučení týkající se různých oblastí zájmu v Antarktidě od vědy, přes cestovní ruch, až po životní prostředí a bioprospecting.

„Ochrana antarktických ekosystémů je dnes důležitější než kdy jindy, protože žijeme v čase globálních enviromentálních změn. Antarktida jako stabilizátor klimatu Země a prostor pro vědecký výzkum byla a stále je nenahraditelný. Proto je třeba díky mezinárodní spolupráci pokračovat i v regulaci tamních aktivit, abychom předcházeli dopadům na životní prostředí,“ doplnil náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž.

Scroll to Top