Královéhradecko: Propojení vodovodů vyřeší nedostatek vody ve Vysokém Veselí

blank

Obyvatelé Vysokého Veselí se snad brzy zbaví problémů s nedostatkem pitné vody. Vodohospodáři vypsali zakázku na zhotovitele napojení vodovodu ve Vysokém Veselí na Vodárenskou soustavu Východní Čechy.

Voda do města, které se s jejím nedostatkem potýká střídavě již několik let, přiteče ze skupinového vodovodu Nový Bydžov. Připojení na jinou soustavu je podle vodohospodářů nejschůdnějším řešením, jak podpořit málo vydatné místní zdroje. Nyní se musí místní vodojem doplňovat cisternami. „Práce začnou na podzim a v první polovině příštího roku by měly být hotovy. Obyvatelé by tedy měli mít od příštího léta vody celoročně dostatek,“ řekl ředitel společnosti VOS Richard Smutný.

Vodárenská soustava Východní Čechy zajišťující dodávky vody pro Pardubice a Hradec Králové je ve špatném stavu. Některé její části jsou staré padesát let. Důležitost soustavy se opakovaně projevila při obdobích sucha, během kterých dokáže rozvádět vodu z hlubinných vrtů do východočeských měst. Vodárenská soustava východní Čechy získává vodu z podzemních zdrojů v Polické křídové pánvi, jímacího území Litá, Hrobice, Podlažice a povrchových zdrojů Oplatil a Orlice.

Scroll to Top