Nové biotopové koupaliště ve Studénce

blank

Vodu v koupališti ve Studénce čistí kořeny rostlin a miliony mikroorganismů. Rekreační areál byl kvůli špatnému technickému stavu zavřený dvanáct let, oprava stála přibližně třicet milionů korun.

„Když jsme vyhodnocovali provozní parametry i požadavky na údržbu, rozhodli jsme se pro variantu přírodního koupaliště,“ řekl starosta Libor Slavík. Vodu teď ženou čerpadla přes speciální filtry do oddělených nádrží. V nich se pak o pročištění postará kořenový systém rostlin a mikroorganismy, které ve vodě žijí.

„Ten koloběh je uzavřený a nemusíme upouštět tolik z vodovodního řadu nebo z vrtu, který tady máme. Bazén je ekonomičtější,“ řekl správce Ondřej Stanek. K největším výhodám biotopových koupališť patří ekologičnost provozu. K nevýhodám to, že hůře zvládají například velké množství opalovacího krému, který se do vody dostane z těl lidí.

„Nevýhoda také je, že to není tak lehce regulovatelné, jako když jednotka na bazéně vyhodnotí, že voda potřebuje chemicky ošetřit,“ řekla ředitelka SAK Studénka Hana Maiwaelderová.  Za výkladní skříň biotopů je považováno Rakousko.

Scroll to Top