Nejvyšší správní soud bude řešit vystoupení z vodáren

blank

Vystoupení Moravského Krumlova z vodárenského svazku bude řešit Nejvyšší správní soud. Město se na něj obrátilo, protože tvrdí, že nikdy oficiálně do svazku nevstoupilo. Naopak zástupci Vodovodů a kanalizací Třebíč si stojí za tím, že v devadesátých letech tehdejší zastupitelé vstup schválili.

Moravský Krumlov chce vodovodní síť spravovat samostatně. Podle smluv ale třebíčské vodárny nemůžou majetek na město převést. „Za členy svazku se nepovažujeme, svazek nás naopak ano. Podávali jsme proto podněty ke krajskému úřadu, věc řešilo i ministerstvo vnitra, u kterého jsme bohužel s odvolání neuspěli. Nyní vše řeší správní soud. Má zjistit, zda-li jsme se skutečně členy svazku stali, nebo ne,“ uvedl před několika týdny starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Podle něj se město ocitlo ve svazku v devadesátých letech minulého století. „Jenže tehdy vstup nebyl standardní. Neexistuje žádné usnesení, které by jasně řeklo, že jsme se stali dobrovolným členem svazku. Chceme se s ním proto přátelsky rozejít a vodu si chceme spravovat sami. Cílem je zajistit stálé ceny vodného a stočného pro naše odběratele,“ vysvětlil Třetina.

Vodárenský svazek ale má údajně trumf v podobě verdiktu ministerstva vnitra z prosince 2018. „Svým rozhodnutím potvrdilo, že členství města vzniklo v roce 1993 a stále trvá. Město proto vyzýváme k uhrazení dlužného členského příspěvku a upozorňujeme, že kvůli povinnostem vyplývajícím z čerpání dotací nesmí svazek až do roku 2025 převést infrastrukturní majetek v Moravském Krumlově na jinou osobu,“ sdělil v dokumentu předseda představenstva svazku Pavel Janata.

Scroll to Top