Karlovarským vodárnám vzrostly tržby i zisk

blank

Vodárny a kanalizace Karlovy Vary evidují za rok 2018 meziroční růst tržeb o 14 milionů na 761 milionů korun. Zisk se zvýšil o 2,5 milionu na 40 milionů korun. V roce 2019 se cena za kubík vody zvýšila zhruba o 3 koruny na 63,05 koruny. Pro ČIANEWS to uvedla mluvčí Věra Štafflová.

Vodárny v roce 2018 pokračovaly v investicích do moderních technologií, které zvyšují spolehlivost a bezpečnost úpravy pitné vody. Začala příprava instalace ultrafiltrační jednotky na úpravně vody Svobodka nebo elektrochlorace na úpravně vody Březová. V současnosti společnost dokončuje výstavbu kanalizace v Abertamech. Díky projektu, který podpořilo ministerstvo zemědělství, se postaví dvě čerpací stanice, vybudují se kanalizační výtlaky a položí se chybějící části kanalizace. Veškeré odpadní vody se následně budou přečerpávat do kanalizačního systému Perninku zakončeného moderní a dostatečně kapacitní mechanicko-biologickou čistírnou odpadních vod. Náklady se odhadují na 11,4 milionu korun, dotace pokryje necelou polovinu.

„Trápí nás ale nepředvídatelnost zákonů a dalších předpisů týkajících se vodního hospodářství. Náš obor se opírá o technická řešení rozvíjející se v našich podmínkách minimálně dvě staletí. Ta technická řešení, která se dnes realizují, by měla alespoň sto let vyhovovat. Skutečnému vodohospodáři se pracuje obtížně v revolučním prostředí, kdy staletí vytvářené principy a na nich vystavěná řešení jsou dávány mimo zákon pod zničujícími sankcemi. Žádný kladný posun neočekávám, jen se snažím hledat taková řešení, protože vynakládáme fakticky veřejné prostředky, které jsou dnes a budou i v mlhavé budoucnosti, technicko-ekonomicky optimální,“ uvedl v zimě v rozhovoru pro vodarenstvi.cz ředitel společnosti Antonín Jágl.

Vodakva zajišťuje zásobování pitnou vodou pro 189 000 obyvatel regionu, v její správě je 26 úpraven pitné vody, 1553 kilometrů vodovodní sítě, 80 čistíren odpadních vod a 767 kilometrů kanalizací.

Scroll to Top