OVAK: Voda v Ostravě patří k nejkvalitnějším na světě

blank

Ostravané nemusí mít o kvalitu vody obavy. Ostravské vodárny a kanalizace zdůrazňují, že je pitná voda prostřednictvím akreditovaných laboratoří kontrolována na všech místech, kde OVAK vodu distribuuje, s četností minimálně jedenkrát až dvakrát měsíčně.

„Ročně se v laboratořích zpracuje přes 2 900 vzorků odebraných na vodovodní síti, což představuje přibližně 90 000 stanovení chemických a mikrobiologických ukazatelů,“ sdělil generální ředitel Vojtěch Janoušek. Důležitým prvkem je novoveská úpravna v Ostravě, která je rovněž největší a nejvýznamnější vodárnou na území Ostravy s historií od roku 1885.

„Během její rekonstrukce bude instalována dosud v Ostravě nepoužitá technologie úpravy surové vody, GAU technologie. K filtraci vody bude docházet přes granulované aktivní uhlí, takto upravená voda bude mít lepší vlastnosti. Celkové investiční náklady jsou odhadovány na 500 miliónů korun,“ řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová.

Poslední nezávislé testy kohoutkové vody v České republice pak podle vodohospodářů z OVAK znovu potvrdily, že voda na Ostravsku splňuje veškeré zákonné limity pro pitnou vodu a v případě dusičnanů a dusitanů pak i limity pro kojeneckou vodu. Vodárny také uvedly, že voda v Ostravě se řadí mezi nejkvalitnější nejen v Česku, ale i ve světě.

Scroll to Top