Červencový sjezd Moravice

blank

Povodí Odry povolilo uspořádání červencového sjezdu řeky 6. a 7. července 2019. Vodohospodáři upozorňují, že v sobotu 6. července bude z důvodu propláchnutí přívodní štoly do Úpravny vody v Podhradí průtok 7,5 metru za sekundu od šesti rána do dvou odpoledne, následně v neděli  7. července od osmi do dvanácti.

Pro registrované účastníky sjezdu vydávají vodohospodáři povolení ke vstupu na pozemky, které slouží jako nástupní a výstupní místa. Organizátoři byli také požádání o zajištění odpovídající bezpečnosti na jezech.

Dále ale zdůrazňují, že v případě závažných provozních či povodňových situací budou manipulovat na nádrži Kružberk dle příslušných ustanovení platného manipulačního řádu a vyhrazují si právo v těchto případech souhlas s uspořádáním sjezdu zrušit.

V loňském roce bylo v Moravskoslezském kraji kolem sjezdů rušno. Povodí Odry totiž zrušilo červencový i srpnový sjezd řeky, což se řadě vodáků nelíbilo. Na vině byly extrémně nízké průtoky vody. Podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčková vodohospodáři musí myslet kromě vodáků i na ostatní, kteří řeku využívají.

„Rekreace má nejnižší prioritu. S tím byli organizátoři opakovaně seznamováni. To, že byly zrušeny některé sjezdy v Čechách, vypovídá o nebezpečí sucha. Navíc jde o jev, který se dlouhodobě vyvíjí a jeho řešení trvá měsíce i roky,“ vysvětlila Vlčková.

Scroll to Top