Další 2,5 miliardy dotací na dostupnou vodu

blank

Ministr životního prostředí Richard Brabec rozhodl o uvolnění 2,5 miliardy korun z rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR, které poslouží v obcích ke zmírnění negativních dopadů sucha, konkrétně k řešení nedostatku zdrojů pitné vody a zlepšení kvality podzemních a povrchových vod. Resort ministerstva životního prostředí alokovanou částku uvolňuje na výstavbu vodovodů, kanalizací a čistíren odpadních vod.

„Téměř 40 % území České republiky je v tomto týdnu ve stavu mimořádného sucha. Nějakým, byť částečným suchem je postiženo 90 % našeho území, tedy téměř celá republika. Sucho je jedním z důsledků klimatické změny, která Českou republiku kvůli naší geografické poloze postihuje výrazněji než okolní státy. Abychom naše občany ochránili před dopady změny klimatu, které se projevují především extrémními výkyvy počasí i teplot, musíme se jim umět přizpůsobit. Zajistit musíme nejenom přístup občanů k pitné vodě, ale přizpůsobit musíme naše hospodaření v krajině,“ sdělil na tiskovém brífinku v úvodu své cesty po Jihomoravském kraji ministr životního prostředí Richard Brabec.

Základem budoucnosti je podle něj dostupná a kvalitní pitná voda. „Pro dlouhodobé zajištění jejího dostatku v obcích je klíčová výstavba infrastruktury. Výstavba vodovodů a přivaděčů sloužících k propojování vodárenských soustav nebo výstavba čistíren odpadních vod a kanalizací představují rozsáhlé projekty s investicemi v řádech desítek milionů, které menší i středně velké obce nejsou schopny samy ufinancovat, a náš rezort v tom obcím významně pomáhá,“ vysvětlil dále Brabec.

Následně také zdůraznil, že od roku 2014 ministerstvo investovalo do 660 vodohospodářských projektů z evropských i národních zdrojů 16,8 miliardy korun a po podpoře projektů souvisejících s dostupností a kvalitou vody je stále poptávka. Obce mají nyní na přípravu čas do konce listopadu, kdy Státní fond životního prostředí ČR spustí příjem žádostí.

„Resort v této výzvě podpoří jak výstavbu kanalizací, stavbu a modernizaci čistíren odpadních vod, tak stavbu vodovodů, zdrojů a úpraven pitné vody. Žadatelé mohou prostřednictvím dotací posílit kapacitu stávajících zdrojů nebo akumulací pitné vody. Podpoříme také výstavbu přivaděčů, které zajistí dopravu pitné vody z kapacitní vodárenské soustavy tam, kde je aktuálně nedostatek,“ uzavřel Brabec.

Scroll to Top