Nová opatření pro zadržování vody v Neratovicích

blank

Neratovice již podnikly několik kroků k zadržování vody na území města. Uskutečnila se například revitalizace rybníku v Byškovicích a odbahnění požární nádrže v Korycanech, kde bylo také částečně vyčištěno koryto potoka. Pro Korycany byla rovněž zpracována studie nakládání s odpadními a povrchovými vodami. Dalším záměrem je vyčištění odvodňovací strouhy za pískovnou v Mlékojedech a revitalizace tůně v Jiřicích.

„Výhodou je také možnost využívání hrubě filtrované vody, jejíž rozvod však již vzhledem ke stáří a použitým materiálům vyžaduje soustavnou údržbu a obnovu. Na vodní bilanci budou mít velký vliv i připravované protipovodňové hráze a opatření. V Neratovicích se nachází okolo 9000 stromů a asi 30 hektarů zelených ploch, které mají význam pro zadržování vody,“ uvedla místostarostka Lenka Mrzílková.

Neratovice také chystají snížení četnosti seče ve vybraných lokalitách a vyšší nastavení žacích lišt. Za kinem vyroste i vodní prvek na místě kašny. Ten bude mít menší spotřebu vody a lepší ekologický efekt. „Pro realizaci náročnějších opatření nyní připravujeme zadání na zpracování adaptační strategie, z níž by vzešla doporučení efektivních řešení, které mohou mít velký efekt poměrně rychle a za odpovídající náklady,“ doplnila Mrzílková.

Scroll to Top