Smrž k opětovnému využívání vody v zemědělství

blank

Na jednání Rady pro životní prostředí se ministři členských států Evropské unie dohodli na společné pozici k návrhu nařízení o minimálních požadavcích pro opětovné používání vody v zemědělství. Návrh nařízení předložila Evropská komise již v květnu 2018. Jeho snahou je sjednotit pravidla, a tím přispět k řešení problémů nedostatku vodních zdrojů i adaptace na změnu klimatu.

„Česká republika s využitím recyklované odpadní vody na závlahu zemědělských plodin zatím nemá zkušenosti. I proto bychom s dávkou předběžné opatrnosti především kvůli hygieně a ochraně zdraví uvítali, kdyby se minimální požadavky nastavily ještě přísněji a použití vyčištěné odpadní vody na zavlažování v zemědělství mělo jasné limity. Česko nakonec podpořilo kompromisní návrh, který má podporu naprosté většiny států. Klademe však důraz na to, aby byly minimální požadavky výhledově posouzeny a v závislosti na vědeckém poznání případně zpřísněny,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž, který Českou republiku na jednání zastupoval.

Ministerstvo životního prostředí je tak pro to, aby se nastavila kritéria pro recyklovanou vodu takovým způsobem, aby se předešlo kontaminaci životního prostředí, zejména půdy a také rostlinné produkce. „Projevy změny klimatu, které byly ještě nedávno hlavně předmětem vědeckých diskuzí, dnes čím dál více pociťujeme na vlastní kůži. V nadcházejících letech ve střední Evropě hrozí častější sucha a my se musíme již dnes připravit na situaci, že vody nebude vždy dostatek,“ doplnil Smrž.

Scroll to Top