Opětovné využití vody v zemědělství

blank

Na jednání Rady pro životní prostředí se ministři členských států Evropské unie dohodli na společné pozici k návrhu nařízení o minimálních požadavcích pro opětovné používání vody v zemědělství.

Návrh nařízení předložila Evropská komise již v květnu 2018. Jeho snahou je sjednotit pravidla, a tím přispět k řešení problémů nedostatku vodních zdrojů i adaptace na změnu klimatu.

Stanovení minimálních požadavků má tak zaručit, že voda recyklovaná v souladu s novými pravidly bude bezpečná k zavlažování jak z hlediska ochrany složek životního prostředí, tak z hlediska lidského zdraví. Každému použití recyklované vody na závlahu bude nejprve předcházet analýza rizik, která vyloučí přítomnost látek rizikových pro lidské zdraví či životní prostředí, v recyklované vodě budou pravidelně monitorována především mikrobiologická rizika.

Dnes se v tuzemsku recyklovaná voda k zavlažování nepoužívá. Vzhledem k sílícím projevům sucha lze očekávat, že tento způsob bude relevantní například na jižní Moravě nebo v Polabí.

Scroll to Top