První rybníky a koupaliště už hlásí zkaženou vodu

blank

Horké léto vybízí k osvěžení u vody, ale hygienici varují před rybníky s přemnoženými sinicemi, ne všude plovárny a koupaliště monitorují. Zatím je zelený povlak vodního květu přemnožený na koupališti Sluníčko v Chrastavě na Liberecku, na koupališti Kachlička na Havlíčkobrodsku a ve Staňkovském rybníku na jihu Čech.

Sinice jsou nebezpečné pro lidský organismus, živočichy i vodní rostliny. „V posledních letech dochází k neúměrnému přemnožení sinic, které jsou nebezpečné jak pro lidské zdraví, tak pro vodní rostliny a živočichy,“ vysvětlila Eliška Maršálková z Botanického ústavu AV ČR.

Podle mluvčí středočeských hygieniků Dany Šalamunové se na kvalitě vody nejvíce podepisuje intenzita slunečního svitu, větru, počet srážek a její teplota. „Obecně platí, že pokud se bude držet počasí, kdy bude hodně slunečního svitu a málo dešťů, tak je větší pravděpodobnost, že se ve vodě budou tvořit sinice a bude méně kvalitní ke koupání,“ informovala Šalamunová. Během sezony si může veřejnost kvalitu vody zkontrolovat na internetových stránkách krajské hygienické stanice. „Rizikem jsou přemnožené sinice a fekální znečištění,“ upozornila mluvčí.

Zejména přemnožené sinice mohou být spouštěcím mechanismem pro kožní alergické reakce či podráždění očí. „Pokud se při pozření dostanou sinice, nebo jakékoliv znečištění do organismu, můžou způsobit střevní potíže. Fekální znečištění vody může přenést i žloutenku typu A,“ zdůraznila mluvčí.

Scroll to Top