Jičínští vodohospodáři loni ziskoví

blank

Hospodaření Vodohospodářské obchodní společnosti Jičín skončilo při ročním obratu zhruba 201 milionů korun se ziskem před zdaněním 5,4 milionu, což je o 5,1 milionu více oproti plánu. Do výsledků se výrazně promítá spotřeba vody, stabilita společnosti a hospodárnost při nakládání s finančními prostředky, investice do oprav a modernizace infrastruktury a zařízení, ale v případě vodáren v Jičíně i aktuální měnový kurz eura, a to kvůli splácení úvěru na projekt Cidlina.

Nejvýznamnějšími investičními akcemi společnosti v roce 2018 bylo podle vodohospodářů zahájení rekonstrukce dvou úpraven vod v Hořicích – Libonicích a Lázních Bělohrad. Obě akce jsou podpořeny z 50 % ze Státního fondu životního prostředí a budou celkem stát 113 milionů. V Hořicích stavbaři práce zahájili v září 2018 a dokončeny mají být na konci roku 2019. V Bělohradě začala stavba vloni v srpnu a hotovo bude koncem roku 2020. Zrealizováno bylo rovněž propojení vodovodů Úbislavic a Krsmole na silnější zdroj v Nové Pace, čímž byly odstraněny problémy se zásobováním těchto obcí pitnou vodou.

„Ročně investujeme do oprav a modernizací 50 až 60 milionů. Letos to ale bude okolo 70 milionů. V dalších třech letech to bude díky dotacím dalších 250 milionů navíc,“ uvedli pro vodarenstvi.cz zástupci společnosti. V poslední době řeší vodohospodáři na Jičínsku také aktuální témata, která trápí všechny vodárenské společnosti. Jedním z nich je problematika zpracování kalů z čistíren odpadních vod.

„Naše společnost část kalů zpracovává k výrobě bioplynu (ČOV Jičín), a poté likviduje v kompostárnách či dodává pro výrobu hnojiv. Na novém řešení, které bude splňovat legislativní požadavky, nyní usilovně pracujeme. Již teď ale víme, že pro nás bude znamenat zvýšené náklady. Další oblast, kterou se koncepčně zabýváme, jsou odlehčovací komory. Protože chce stát nově zpoplatnit jejich využívání, respektive zpoplatnit vypouštění vod z těchto komor do vodotečí, zjišťujeme možná technická řešení, jak je monitorovat. Tyto bezpečnostní přepady jsou v tuto chvíli využívány jen nárazově při deštích a nejsou ve většině případů sledovány. Jejich úpravy budou obnášet jak investiční, tak poté provozní náklady,“ doplnily vodárny.

Vodohospodářská obchodní společnost je na Jičínsku jedinou regionální organizací, která dodává pitnou vodu a odpadní vodu navrací vyčištěnou do toků. Byla založena na začátku roku 1994 a zaměstnává zhruba 130 zaměstnanců.

Scroll to Top