Desítky milionů do obcí na Novojičínsku

blank

Například v kopřivnické části Lubina odstartovala v druhé polovině května výměna 480 metrů ocelového vodovodního řadu. Ve Starém Jičíně pak začala modernizace 1040 metrů ocelového a litinového vodovodu, pokračují rovněž práce ve Štramberku, Tiché nebo Bartošovicích. Investiční náklady SmVaK Ostrava si zde vyžádají 52 milionů korun.

„Důvodem rekonstrukce ocelového vodovodní řadu s průměrem 500 milimetrů v délce téměř 480 metrů za potrubí z tvárné litiny v Lubině je kromě technického stavu vodovodu také záměr na výstavbu nových rodinných domů a související infrastruktury v jeho blízkosti. Dva úseky v celkové délce 130 metrů budou modernizovány bezvýkopovou technologií, takzvaným crackingem spočívajícím v tom, že do původního potrubí, které bude současně rozrušeno, zatáhneme nové potrubí s vnějším ochranným obalem z cementové malty. Náklady dosáhnou jedenáct milionů korun. Začali jsme v květnu, hotovo by mělo být do konce prázdnin,“ uvedl ředitel vodovodů SmVaK Ostrava Milan Koníř.

V Tiché u Frenštátu pak například začne rekonstrukce 1500 metrů vodovodu. „Důvodem stavby je jednak technický stav litinového a PVC vodovodního řadu z poloviny sedmdesátých let minulého století, který v uplynulých letech vykazoval vysokou dynamiku poruch, a také plán obce obnovit asfaltový povrch komunikace, pod níž je vodovod uložen. 1450 metrů potrubí z tvárné litiny bude položeno otevřeným výkopem, 50 metrů pod vodním tokem bude provedeno řízeným vrtáním s uložením potrubí z vysokohustotního polyetylenu v chráničce,“ vysvětlil Koníř. Zde by mělo být hotovo do konce listopadu. Akce vyjde zhruba na 13,5 milionu. Modernizace infrastruktury pak čeká ještě řadu dalších lokalit na Novojičínsku.

Významné investice ale probíhají nebo proběhnou téměř ve všech bývalých okresních městech Moravskoslezského kraje. Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava jsou největším dodavatelem pitné vody ve více než milionovém regionu, patří mezi nejvýznamnější vodárenské firmy působící v České republice. „Investiční plán naší společnosti počítá v následujících letech s dalším navyšováním prostředků do obnovy a rozvoje vodárenské infrastruktury v oblastech, v nichž působíme. Za posledních deset let jsme investovali 5,3 miliardy korun a další nemalé prostředky směřovaly do oprav – jen v letošním roce to bude zhruba 230 milionů nad rámec 530 milionů korun do investic. V dlouhodobějším výhledu počítáme například v roce 2025 s investicemi až 850 milionů korun,“ sdělil generální ředitel společnosti Anatol Pšenička.

Scroll to Top