V Brně vyhodnotili provoz unikátního autobusu

blank

Dopravní podnik města Brna vyhodnotil zkušební provoz autobusu, který jezdí na v Česku ojedinělé palivo: biometan, který vzniká čištěním odpadních vod. Závěr je pozitivní. Problémy nenastaly při tankování, ani z hlediska výkonu a chování vozidla. Autobus během testovacího období najel 4750 kilometrů pouze s použitím energie z čistírenských kalů.

„Ukázalo se, že biometan je plnohodnotnou náhradou zemního plynu a současná flotila 160 CNG autobusů je připravena tento druh paliva začlenit do provozu,“ konstatoval podnik, který nyní hledá zdroje nového paliva. „Nejen odpadní vody, ale i biologicky rozložitelné odpady vznikající na území města, nemusí být vnímány jako bezcenné, ale jako významný zdroj energie, “ řekla Soňa Jonášová z Institutu cirkulární ekonomiky, která je spoluautorkou projektu.

Autobus Iveco Urbanway jezdil od října do konce roku 2018 na lince 63 do Chrlic, o víkendech na lince 49 od Olympie. Plyn doplňoval v modřické čistírně odpadních vod. „Průměrná rychlost plnění se zpočátku pohybovala kolem 2,5 kilogramu biometanu za minutu, po úpravě plnicí stanice se zvýšila na 4,5 kilogramu, takže standardní naplnění se uskutečnilo za čtvrt hodiny,“ uvedla mluvčí podniku Hana Tomaštíková. Dopravní podnik v Brně dnes disponuje 160 autobusy na stlačený zemní plyn a dlouhodobě by měl tuto flotilu udržovat.

Scroll to Top