Dostatek vody na Plzeňsku

blank

Na prahu letních prázdnin mají téměř všechny rybníky, koupaliště a koupací biotopy v Plzeňském kraji dobrou kvalitu vody. Například největší přehrada v regionu, Hracholusky, je po zimě naplněna. Splavné jsou také řeky Berounka a Otava.

Podle vodohospodářů je hladina vody v Hracholuskách zhruba na úrovni, na jaké by měla na začátku léta být. „Vody přibylo a sezona snad bude dobrá. V květnu nebylo vhodné počasí, ale připadá mi, že hlavní sezona se rozjela už teď, letos to není se začátkem července. Na koupání je to už teď ideální, restaurace a bufety jsou v provozu,“ vysvětlila Blanka Švamberková z Transkempu.

Optimální situaci potvrdil také dispečer Petr Vicenda z plzeňského pracoviště Povodí Vltavy. „Hladiny se pohybují v takové výši, jak by nyní měly, byť přítoky jsou někde už velice nízké. Do Hracholusek nyní přitéká méně vody, než je požadovaný nejnižší odtok z díla, hladina začíná pomalu klesat. Startovací výchozí hladina je dobrá, i když průtoky jsou už nyní podprůměrné. Jak se bude vyvíjet situace v dalších měsících, bude záviset na počasí a na tom, jestli bude pršet. Pokud bude sušší léto, pokles hladiny bude viditelný,“ vysvětlil Vicenda.

Pro obyvatele Plzeňského kraje je také důležité, že vodní dílo Nýrsko na Šumavě má nyní vody dostatek, takže i v případě suchého léta by zůstaly zabezpečené dodávky pitné vody pro napojená města i Plzeň.

Scroll to Top