Úpravna vody v Nýdku projde modernizací za 14 milionů

blank

Po pětadvaceti letech se bude rekonstruovat nýdecká úpravna na Frýdecko-Místecku. Obec získala dotaci ve výši téměř 7,5 milionu korun. Mechanická část úpravny včetně elektrických rozvodů a zařízení potřebuje vyměnit.

K předání staveniště došlo v květnu, práce na rekonstrukci byly zahájeny začátkem června, dokončení modernizace se předpokládá v prosinci. Oprava bude probíhat po etapách za plného provozu.

V úpravně se nacházejí čtyři filtry, některé části jsou zkorodované, což může ohrozit dodávky pitné vody obyvatelům. Nové součástky už budou z nerezu. Z úpravny vodu odebírá zhruba 700 obyvatel dvoutisícového Nýdku. Mnoho domácností využívá díky příznivým podmínkám vlastní zdroje vody.

V regionu letos také významně investují SmVaK Ostrava. Důležité stavby proběhnou například v areálech čistíren odpadních vod ve Frýdku-Místku a Třinci. Zde si vyžádají náklady 22 milionů, dalších sedm milionů zamíří do Jablunkova. Tam bude provoz nejen modernizován, ale také rozšířen, protože narazil na své kapacitní limity. SmVaK Ostrava letos celkem vynaloží na Frýdecko-Místecku více než 170 milionů.

Investice ale proběhnou téměř ve všech bývalých okresních městech Moravskoslezského kraje. Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava jsou největší vodárenskou společností ve více než milionovém regionu.

Foto: Podhorská obec Nýdek 

Scroll to Top