Palčivé otázky kolem sucha a nedostatku vody se v posledních letech objevují stále častěji. O velkou výzvu se jedná především pro zemědělské a průmyslové podniky. Pivovar Radegast tuto skutečnost nebere na lehkou váhu a jde ostatním příkladem. Ve snižování spotřeby vody patří mezi nejlepší na světě. Jak to nošovický pivovar dokázal? To popisuje v rozhovoru pro magazín Forbes NEXT Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast, který v jeho čele stojí 33 let. Rozhovor publikujeme v plném znění.
Jak velkou roli hraje vlastně voda v pivovarnictví?
Pivo je tradiční nápoj a jeden z českých symbolů. Pro výrobu piva se odjakživa používají tři základní suroviny – voda, chmel a slad. A právě voda je při výrobě piva ze základních surovin ta nejdůležitější. Je využívána pro samotnou výrobu nápoje (samotné pivo tvoří asi 95 % vody), tak i v procesech, které s výrobou souvisí. Bez této životodárné tekutiny by vlastně nebyly ani ty zbylé dvě suroviny – chmel a ječmen. Proto dlouhodobě snižujeme množství vody, které potřebujeme pro vaření piva, a jsme v tom mezi nejlepšími na světě.
Lze vůbec spotřebu vody na výrobu piva ještě snižovat?
Je to stále obtížnější a pomalejší proces. Minimální hranici, kam je možné se posunout, neznáme. Víme jen, že v našem pivovaru jsme této hranici již velmi blízko. Snižování spotřeby vodya boj se suchem je však pro nás prioritou i do budoucna. Grantový program Radegast lidem například letos podpoří projekty, které řeší problémy se suchem, pracují s využitím dešťové vody nebo vzdělávají veřejnost v oblasti hospodaření s vodou.
Jak jste takových výsledků dosáhli?
Jednak nastavením jasné strategie a tvrdých cílů, jednak zapojením všech zaměstnanců pivovaru, kteří často přispěli vlastními zlepšovacími návrhy. Společně jsme zavedli do výrobního procesu tři základní vodohospodářské principy. V nošovickém pivovaru jsme spotřebu vody snížili, umíme ji opakovaně využít a také ji recyklovat. Za posledních 10 let jsme investovali do vodohospodářských projektů desítky milionů korun a během tohoto období snížili spotřebu vody téměř o 40 %. Všechny realizované projekty přinášejí každoroční úsporu ve stovkách tisíc hektolitrů vody.
Proč je pivovar Radegast tak aktivní v oblastech ochrany životního prostředí?
Protože domovem našeho pivovaru je rozmanitá beskydská krajina, kterou tvoří horské hřebeny, zelená údolí nebo mokřady a meandry řek. Protože se snažíme o tento svérázný a zajímavý region pečovat a zachovat jeho jedinečnost i dalším generacím. Já sám jsem místní patriot. S nošovickým pivovarem jsem spjatý tři desítky let. Stejně jako s místní přírodou, kulturou a místními lidmi. Jsem tady prostě zakořeněný.
Nejlepší tuzemské i světové pivovary spotřebují na výrobu 1 hektolitru piva přibližně 3 až 5 hektolitry vody. Kam se podařilo srazit spotřebu vody vám?
V roce 2018 jsme dosáhli milníku, který se bude těžko překonávat nejen v tuzemském, ale i v celosvětovém měřítku. Spotřebou 2,51 hektolitru vody na výrobu 1 hl piva jsme dosáhli nejlepšího výsledku v historii našeho pivovaru. To znamená, že na jeden půllitr správně hořkého piva Radegast potřebujeme pouze 1,26 litru vody. Tento údaj se skládá nejen z vody přímo obsažené v pivu, ale také z vody na mytí lahví, z vody na mytí sudů i z vody používané na sociálních zařízeních v pivovaru.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!