Kaňák pro Forbes NEXT: Voda je při výrobě piva nejdůležitější

blank

Palčivé otázky kolem sucha a nedostatku vody se v posledních letech objevují stále častěji. O velkou výzvu se jedná především pro zemědělské a průmyslové podniky. Pivovar Radegast tuto skutečnost nebere na lehkou váhu a jde ostatním příkladem. Ve snižování spotřeby vody patří mezi nejlepší na světě. Jak to nošovický pivovar dokázal? To popisuje v rozhovoru pro magazín Forbes NEXT Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast, který v jeho čele stojí 33 let. Rozhovor publikujeme v plném znění.

Jak velkou roli hraje vlastně voda v pivovarnictví?

Pivo je tradiční nápoj a jeden z českých symbolů. Pro výrobu piva se odjakživa používají tři základní suroviny – voda, chmel a slad. A právě voda je při výrobě piva ze základních surovin ta nejdůležitější. Je využívána pro samotnou výrobu nápoje (samotné pivo tvoří asi 95 % vody), tak i v procesech, které s výrobou souvisí. Bez této životodárné tekutiny by vlastně nebyly ani ty zbylé dvě suroviny – chmel a ječmen. Proto dlouhodobě snižujeme množství vody, které potřebujeme pro vaření piva, a jsme v tom mezi nejlepšími na světě.

Lze vůbec spotřebu vody na výrobu piva ještě snižovat?

Je to stále obtížnější a pomalejší proces. Minimální hranici, kam je možné se posunout, neznáme. Víme jen, že v našem pivovaru jsme této hranici již velmi blízko. Snižování spotřeby vodya boj se suchem je však pro nás prioritou i do budoucna. Grantový program Radegast lidem například letos podpoří projekty, které řeší problémy se suchem, pracují s využitím dešťové vody nebo vzdělávají veřejnost v oblasti hospodaření s vodou.

Jak jste takových výsledků dosáhli?

Jednak nastavením jasné strategie a tvrdých cílů, jednak zapojením všech zaměstnanců pivovaru, kteří často přispěli vlastními zlepšovacími návrhy. Společně jsme zavedli do výrobního procesu tři základní vodohospodářské principy. V nošovickém pivovaru jsme spotřebu vody snížili, umíme ji opakovaně využít a také ji recyklovat. Za posledních 10 let jsme investovali do vodohospodářských projektů desítky milionů korun a během tohoto období snížili spotřebu vody téměř o 40 %. Všechny realizované projekty přinášejí každoroční úsporu ve stovkách tisíc hektolitrů vody.

Proč je pivovar Radegast tak aktivní v oblastech ochrany životního prostředí?

Protože domovem našeho pivovaru je rozmanitá beskydská krajina, kterou tvoří horské hřebeny, zelená údolí nebo mokřady a meandry řek. Protože se snažíme o tento svérázný a zajímavý region pečovat a zachovat jeho jedinečnost i dalším generacím. Já sám jsem místní patriot. S nošovickým pivovarem jsem spjatý tři desítky let. Stejně jako s místní přírodou, kulturou a místními lidmi. Jsem tady prostě zakořeněný.

Nejlepší tuzemské i světové pivovary spotřebují na výrobu 1 hektolitru piva přibližně 3 až 5 hektolitry vody. Kam se podařilo srazit spotřebu vody vám?

V roce 2018 jsme dosáhli milníku, který se bude těžko překonávat nejen v tuzemském, ale i v celosvětovém měřítku. Spotřebou 2,51 hektolitru vody na výrobu 1 hl piva jsme dosáhli nejlepšího výsledku v historii našeho pivovaru. To znamená, že na jeden půllitr správně hořkého piva Radegast potřebujeme pouze 1,26 litru vody. Tento údaj se skládá nejen z vody přímo obsažené v pivu, ale také z vody na mytí lahví, z vody na mytí sudů i z vody používané na sociálních zařízeních v pivovaru.

Scroll to Top