Pšenička: Podávání kohoutkové vody se stává v České republice běžnou praxí

blank

Vinárny, bary, restaurace nebo cukrárny v Moravskoslezském kraji se mohou opět se začátkem léta těšit na návštěvu kohoutkových inspektorek SmVaK Ostrava. V minulých letech obdrželo certifikát 120 podniků díky vstřícnosti v podávání pitné vody z veřejné sítě zákazníkům. Redakce vodarenstvi.cz se zaměřila rovněž na komentář generálního ředitele SmVaK Ostrava Anatola Pšeničky.

„Negativních reakcí a odmítnutí s odůvodněním, že si majitelé nebo provozovatelé nepřejí, aby obsluha podávala zákazníkům vodu z kohoutku, se objevuje stále méně a méně často. Pozitivně vnímají provozovatelé také fakt, že naše inspektorky pouze nemonitorují stav, ale s obsluhou o situaci diskutují a jako vstřícný krok nechávají v podnicích vybavení, do nějž je možné vodu servírovat,“ řekl Anatol Pšenička.

Podle něj je také scestný argument, že podávání kohoutkové vody připravuje podniky o tržby. „Když jdu na kávu a zmrzlinu do cukrárny, nedám si místo toho kohoutkovou vodu, stejně jako neplatí to, že když jdu s kamarády na pivo, objednám si místo toho džbánek vody s citrónem. Jde o vstřícný krok směrem k zákazníkům a rozšíření služeb. Dopad na tržby je v tomto ohledu mizivý,“ doplnil Pšenička.

Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava je největším dodavatelem pitné vody ve více než milionovém regionu a patří mezi nejvýznamnější vodárenské firmy působící v České republice.

Scroll to Top