Energo-Pro pokračuje v investicích v Turecku

blank

Skupina Energo-Pro v Ankaře oficiálně otevřela továrnu, která bude dodávat klíčové díly do dvou vodních elektráren vznikajících na východě země. Závod bude provozovat dceřiná společnost Litostroj Turkey. Energo-Pro v zemi staví přehradní elektrárnu Karakurt. Turecká ekonomika se přitom nachází v recesi.

„V případě, že dodáte turbínu vyrobenou v Turecku, máte po dobu následujících pěti let navýšenou výkupní cenu energie. Dodáte-li k tomu ještě generátor, je ještě o něco navýšena,“ přiblížil výkonný ředitel Energo-Pro Pavel Váňa. Hotovo musí být do dvou let. „Ekonomická situace Turecka na naší strategii nic nemění. Do roku 2020 platí výkupní cena v dolarech garantovaná na deset let,“ poznamenal náměstek tureckého ministra energetiky Abdulláh Tancan.

Energo-Pro již v Turecku proinvestovala zhruba 25 miliard. Investice do nového závodu si vyžádaly více než půl miliardy. Turecko stále častěji sází na domácí zdroje energie, včetně těch vodních. Mnoho investorů však od vstupu do země odrazuje režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Energo-Pro se sídlem v Praze je provozovatelem vodních elektráren ve střední a východní Evropě. Firma se zabývá i distribucí a prodejem elektřiny. Její součástí je také slovinský výrobce vodních turbín Litostroj Power a česká společnost ČKD Blansko Engineering. Ta se pro změnu specializuje na výzkum a konstrukční a projekční činnost.

Scroll to Top