Babiš: V Kroměříži postavíme přístav za 230 milionů

blank

Předseda vlády Andrej Babiš a ministr životního prostředí Richard Brabec v Jihomoravském kraji navštívili místa, která jsou ukázkou opatření financovaných ministerstvem životního prostředí od roku 2014 ve městech a obcích k adaptaci na sucho. Svoji cestu a projekční plány v regionu Babiš zhodnotil také v pravidelném souhrnu na svém facebookovém účtu.

„Baťův kanál chceme prodloužit do Hodonína a Kroměříže. Podívali jsme se do přístavu Skalica a na stavidlo Rohatec, kde se příští rok začne stavět plavební komora za 234 milionů. Měla by být hotová v roce 2023. Po dokončení a úpravě koryta Radějovky se bude dát po Baťově kanálu doplout až do Hodonína, kde se chystá stavba dalšího přístavu za 266 milionů s plánovaným dokončením 2025. Turisti se dostanou i do Kroměříže, až se v roce 2025 dostaví plavební komora Bělov za 293 milionů. V tom budeme spolupracovat i s Richardem Brabcem, protože je potřeba vyřešit otázky životního prostředí. Plus budeme stavět v Kroměříži přístav za 230 milionů. Až bude všechno tohle hotové, prodlouží se Baťův kanál o 18,8 kilometru a bude na něm moct kotvit o 200 lodí víc než doteď,“ zdůraznil Babiš.

K boji se suchem již dříve Babiš zopakoval, že je v Národním investičním plánu připraveno 30 miliard korun na opatření typu vodní přivaděče, nádrže nebo rozšíření skupinových vodovodů a propojení vodárenských soustav, tedy pro zajištění pitné vody pro obyvatelstvo. „Současně počítáme s tím, že dalších 20 miliard, hlavně z evropských fondů, zainvestujeme v následujících letech do přírodě blízkých opatření v krajině. Boj se suchem a zajištění pitné vody pro občany jsou naší prioritou,“ řekl předseda vlády.

Scroll to Top