Komínek k odstávce novoveské úpravny: Vše proběhlo na výbornou

blank

Během 11. a 12. června byla na celý den odstavena úpravna v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí, která prochází rekonstrukcí za 125 milionů korun. Dodávky pitné vody byly pro 60 zásobovaných měst a obcí spolehlivě zajištěny. Díky nasazení zhotovitele a promyšleným provozním opatřením vodárenské společnosti odstávku podle mluvčího SmVaK Ostrava Marka Síbrta nijak v průběhu horkých tropických dnů nepocítili odběratelé na Frýdecko-Místecku, Novojičínsku nebo Karvinsku. Průběh odstávky a související práce popsal ředitel Ostravského oblastního vodovodu Jiří Komínek.

Celkově tři odstávky odběratelé v domácnostech nijak nepoznají. A to díky systému Ostravského oblastního vodovodu. „Během významné rekonstrukce, která právě probíhá, bude mimo jiné vyměněn přítokový trakt surové vody. Ta do úpravny směřuje z výše ležící údolní nádrže Šance. Vyměníme také stávající malou vodní elektrárnu za výkonnější a efektivnější zařízení. Během odstávky byla na stávajícím přítokovém potrubí s profilem 1000 milimetrů demontována část, která sloužila pro provoz malé vodní elektrárny. Ta byla nahrazena atypickým potrubím, které následně umožní provoz úpravny na obtokovou větev do té doby, než bude instalována nová malá vodní elektrárna,“ vysvětlil Komínek.

Při první, čtyřiadvacetihodinové výluce, byly zprovozněny dvě záložní čerpací stanice – v Lískovci u Frýdku-Místku a v Bašce. „Čerpací stanici v Bašce, která během běžného provozu slouží jako záložní a není v provozu, byla napájena elektrickým proudem z veřejné sítě, v záloze bylo také připraveno napájení z mobilního dieselagregátu. Některá spotřebiště běžně zásobovaná z Nové Vsi odebírala vodu z naší druhé největší úpravny v Beskydech ve Vyšních Lhotách. Před začátkem výměny jsme také doplnili příslušné vodojemy na maximální hladinu, abychom si vytvořili dostatečnou provozní rezervu. Vše jsme museli pečlivě připravit – ostatně s týdenním předstihem jsme vše důkladně otestovali,“ popsal Komínek.

Další dvě výluky vodohospodáři naplánovali na letošní září. Úpravna prošla za posledních dvacet dva let několika rekonstrukcemi. Před rokem 2000 bylo uvedeno do provozu zařízení na výrobu a dávkování oxidu chloričitého, který může být dávkován jak do surové, tak i do upravené vody. Modernizace proběhla i v letech 2000 a 2002 a během další v roce 2009 bylo doplněno chlorové hospodářství o instalaci zkrápěcí jednotky pro případ úniku chloru ve skladu.

(ilustrační foto) 

Scroll to Top