Radegast v šetření s vodou mezi světovou špičkou

blank

Pivovar Radegast investoval za posledních deset let do vodohospodářských projektů desítky milionů korun a během tohoto období snížil spotřebu vody téměř o 40 %. V roce 2018 spotřeboval na výrobu jednoho hektolitru pouze 2,51 hektolitru vody, což je podle podniku na hranici technologických, provozních a ekonomických možností. Celosvětový průměr ve spotřebě vody při výrobě piva se pohybuje kolem 4-5 hektolitrů vody na 1 hektolitr piva.

„V roce 2018 jsme dosáhli historického milníku, který se bude těžko překonávat nejen v tuzemském, ale i v celosvětovém měřítku. Spotřebou 2,51 hektolitru vody na výrobu jednoho hektolitru piva jsme dosáhli nejlepšího výsledku v historii pivovaru,“ uvedl manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák. Podle něj je meziroční snižování spotřeby vody stále obtížnější a pomalejší proces.

„Minimální hranici, kam je možné se ve snižování spotřeby vody posunout, neznáme. Víme jen, že v našem pivovaru jsme této hranici již velmi blízko,“ řekl dále Kaňák. Údaj o spotřebě vody potřebné na výrobu piva se skládá nejen z vody přímo obsažené v pivu, ale také z vody na mytí lahví, na mytí sudů, ze sanitace na provozech nebo třeba z vody používané v sociálních zařízeních.

„Takových výsledků jsme dosáhli jednak díky nastavení jasné strategie a tvrdých cílů, jednak zapojením všech zaměstnanců pivovaru, kteří často přispěli vlastními zlepšovacími návrhy. Společně jsme zavedli do výrobního procesu tři základní vodohospodářské principy. V nošovickém pivovaru jsme spotřebu vody snížili, umíme ji opakovaně využít a také ji recyklovat. Bez moderních technologií se současné pivovarnictví již neobejde. Obzvláště, pokud to v pivovarech s minimalizací dopadů výrobního procesu na životní prostředí myslí opravdu vážně,“ pokračoval Kaňák.

Pivovar Radegast má rovněž propracovaný a důkladný čtyřstupňový kontrolní systém hlídající kvalitu vody. Systém zahrnuje kontrolu u dodavatele, kontrolu vody v pivovaru externí akreditovanou laboratoří, kontrolu vody v pivovaru vlastní laboratoří a také on-line biomonitoring vody. Ve speciální nádrži hlídají kvalitu vody i pivovarští pstruzi, kterých se ročně vystřídá asi 40. K výrobě piva využívá pivovar vodu z Beskyd a slad vyrábí z moravského chmele ve vlastní sladovně.

Scroll to Top