Lidovci chtějí ústavně chránit půdu a vodu

blank

Lidovci reagují na opakující se sucho. Návrh podají do několika týdnů. Navrhovaná změna ústavy má spočívat v přidání pěti slov v článku 7, který uvádí, že „stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství.“ Nově by tak článek zněl, že „stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů, zejména vodních zdrojů a půdy, a ochranu přírodního bohatství.“ Informoval o tom místopředseda strany Petr Hladík.

Poslanci v následujících týdnech a měsících přijdou s dalšími navazujícími návrhy legislativy. Mezi ně patří například změna zákona o dani z nemovitosti, která by osvobozovala od placení daně výrazné krajinné prvky, jako jsou meze, remízky nebo samostatné stromy.

„Voda získává na strategické a bezpečnostní hodnotě a její nedostatek může být příčinou rozsáhlých migračních vln,“ řekl předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Premiér Andrej Babiš dříve uvedl, že se rychlé změny k lepšímu v boji se suchem nedají očekávat a je nutná dlouhodobá systémová práce. Podle něj mohou sucho kromě lesníků a zemědělců pocítit také energetici.

Scroll to Top