SmVaK Ostrava odstavily na 24 hodin největší úpravnu vody v Beskydech

blank

Během 11. a 12. června je odstavena úpravna v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí, která prochází rekonstrukcí za 125 milionů korun. Je největším provozem svého druhu v Beskydech. SmVaK Ostrava zajišťují dodávky vody do 60 zásobovaných měst a obcí.

Celkem úpravnu čekají tři odstávky. Odběratelé to v domácnostech nepoznají. A to díky systému Ostravského oblastního vodovodu. „Během významné rekonstrukce, která právě probíhá, bude mimo jiné vyměněn přítokový trakt surové vody. Ta do úpravny směřuje z výše ležící údolní nádrže Šance. Vyměníme také stávající malou vodní elektrárnu za výkonnější a efektivnější zařízení. V důsledku toho budeme muset několikrát úpravnu vody odstavit z provozu,“ vysvětlil ředitel Ostravského oblastního vodovodu Jiří Komínek.

Úpravna vody Nová Ves u Frýdlantu nad Ostravicí byla uvedena do provozu v roce 1969. Přitéká do ní surová voda z vodního díla Šance v Beskydech a je součástí Ostravského oblastního vodovodu, který je základním výrobním a distribučním systémem zajišťujícím dodávku pitné vody v Moravskoslezském kraji. Provoz úpravny zajišťuje společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava. Pitnou vodou novoveská úpravna zásobuje 60 obcí a měst na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku, částečně Ostravsku a také v příhraniční části Polska.

Scroll to Top