Vondrák: Plavba po Slezské Hartě bude nezapomenutelným zážitkem

blank

Moravskoslezský kraj pokračuje v podpoře cestovního ruchu. Nově bude hladinu Slezské Harty brázdit unikátní elektroloď. Hejtmanství vyšla na 14 milionů korun. Provozovat ji bude svazek obcí Mikroregion Slezská Harta. Redakce vodarenstvi.cz se zaměřila na komentář hejtmana Ivo Vondráka a náměstka pro cestovní ruch Jana Krkošky pro portál idnes.cz.

„Tato vodní nádrž se řadí mezi deset největších v republice a nachází se v ochranném pásmu, kde je zakázáno používat plavidla se spalovacími motory. Proto je loď poháněná bateriemi. Její provoz je tedy šetrný k životnímu prostředí a k vodě v nádrži, která se kromě rekreace využívá i jako zdroj užitkové vody,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Výsledek obrázku pro ivo vondrák

Foto: Hejtman kraje Ivo Vondrák 

Velkokapacitní elektroloď pojme 45 výletníků a posádku. „Samozřejmě se počítá také s návštěvami mladých rodin. Rodiče nemusí mít obavy, na lodi je vyhrazeno i místo pro kočárky, a to za poplatek 20 korun. Určitě lidé ocení, že si na výlet s sebou mohou vzít svého psa. Během plavby je turistům k dispozici lodní bufet, bezbariérová toaleta a vyhlídková i zakrytá paluba,“ řekl také náměstek hejtmana kraje pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška.

V Leskovci nad Moravicí, kde má Harta domovský přístav, si lidé mohou zakoupit lístky. Ceny se liší podle toho, zda si člověk vybere okružní nebo vyhlídkovou plavbu. Vyhlídková vyjde dospělého na 190 korun, děti do 15 let zaplatí 150 korun. Okružní plavba stojí od 60 do 260 korun v závislosti na délce plutí. Trasa povede z Leskovce se zastávkami Razová, Mezina, Nová Pláň a Roudno zpět do Leskovce nad Moravicí.

blank

Foto: Elektroloď Harta 

„Kromě elektrolodi podpořil v této lokalitě Moravskoslezský kraj další projekty. Vloni jsme Leskovci nad Moravicí přispěli 400 tisíc korun na zázemí pro návštěvníky Slezské Harty. Z těchto peněz byly zřízeny elektrické a vodovodní přípojky pro šest zásuvkových pilířů, které slouží pro nabíjení a doplňování vody pro lodě plující po Slezské Hartě a pro nabíjení a doplňování právě Harty. Další milion jsme poskytli na vybudování sociálního zařízení, ale také na zázemí lodní dopravy, pláže a drobného prodeje,“ doplnil Krkoška.

Scroll to Top