Modernizace Úpravny vody Nová Ves v plném proudu

blank

Během 11. a 12. června bude odstavena úpravna v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí, která prochází rekonstrukcí za 125 milionů korun. Je největším provozem svého druhu v Beskydech. SmVaK Ostrava i přesto zajistí dodávky vody do zhruba do zásobovaných města obcí. Práce zde začaly v roce 2018 inovací technologické části úpravny a automatizovaného systému řízení. Hotovo má být v roce 2020. Informoval o tom mluvčí společnosti Marek Síbrt.

Celkově tři odstávky odběratelé v domácnostech nijak nepoznají. A to díky systému Ostravského oblastního vodovodu. „Během významné rekonstrukce, která právě probíhá, bude mimo jiné vyměněn přítokový trakt surové vody. Ta do úpravny směřuje z výše ležící údolní nádrže Šance. Vyměníme také stávající malou vodní elektrárnu za výkonnější a efektivnější zařízení. V důsledku toho budeme muset několikrát úpravnu vody odstavit z provozu,“ vysvětlil ředitel Ostravského oblastního vodovodu Jiří Komínek.

Vodohospodáři během výluky uvedou do provozu dvě záložní čerpací stanice v Lískovci a nedaleké Bašce. „Čerpací stanici v Bašce, která během běžného provozu slouží jako záložní a není v provozu, budeme napájet elektrickým proudem z mobilního dieselagregátu. Některá spotřebiště běžně zásobovaná z Nové Vsi budou odebírat vodu z naší druhé největší úpravny v Beskydech ve Vyšních Lhotách. Tam upravujeme vodu z údolní nádrže Morávka. Vzhledem k dalším přijatým opatřením v systému Ostravského oblastního vodovodu, jako je například doplnění všech potřebných vodojemů na maximální hladinu, očekáváme, že se výluka nijak negativně nedotkne našich odběratelů. Ostatně na provozní úrovni jsme si plánovaná opatření odzkoušeli v týdenním předstihu,“ uvedl dále Komínek. Další podobné výluky pak společnost plánuje na září.

blank

Úpravna vody Nová Ves u Frýdlantu nad Ostravicí byla uvedena do provozu v roce 1969. Do úpravny přitéká surová voda z vodního díla Šance v Beskydech a je součástí Ostravského oblastního vodovodu, který je základním výrobním a distribučním systémem zajišťujícím dodávku pitné vody v Moravskoslezském kraji. O provoz úpravny se stará vodárenská společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava. Pitnou vodou novoveská úpravna zásobuje 60 obcí a měst na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku, částečně Ostravsku a také v příhraniční části Polska.

Úpravna prošla za posledních dvacet dva let hned čtyřmi rekonstrukcemi. Před rokem 2000 bylo uvedeno do provozu zařízení na výrobu a dávkování oxidu chloričitého, který může být dávkován jak do surové, tak i do upravené vody. Modernizace proběhla i v letech 2000 a 2002 a během poslední v roce 2009 bylo doplněno chlorové hospodářství o instalaci zkrápěcí jednotky pro případ úniku chloru ve skladu chloru.

Scroll to Top