Čtyři zájemci o provoz vodohospodářské infrastruktury na Olomoucku

blank

Do koncesního řízení na pětiletý provoz infrastruktury se přihlásily čtyři společnosti. Vodohospodářská společnost Olomouc teď bude vyhodnocovat nabídky. Informoval o tom ředitel VHS Ivan Kosatík.

Odhadovaná hodnota tendru je 1,2 miliardy korun. Zakázku vypsala VHS, které patří zdroje a potrubí přivádějící vodu do Olomouce. Jejími akcionáři jsou město Olomouc, okolní obce a zhruba tisícovka lidí jakožto pozůstatek privatizace. VHS Olomouc patří z hlediska vlastněného majetku k menším společnostem a ze stejného důvodu se její investiční akce pohybují nejčastěji ve statisících a jednotkách milionů. Roční objem investic je 40 až 50 milionů korun.

Společnost od roku 2000 majetek pronajímá Moravské vodárenské z koncernu Veolia. Smlouva však končí v březnu 2020. Opozice ale poukazuje na to, že je současný tendr nastaven ve prospěch současného provozovatele – Moravské vodárenské. Především kvůli tomu, jaké zdroje musí uchazeči prokazatelně provozovat.

Město letos inkasuje od Moravské vodárenské na nájemném 156,4 milionu. Ta je provozovatelem infrastruktury pro města, obce a průmyslové podniky také na Prostějovsku a Zlínsku. Zásobuje téměř 400 tisíc lidí a zajišťuje provoz 2 167 kilometrů vodovodních a 1 302 kilometrů odpadních sítí.

Scroll to Top