Chrudim přišla o vliv na vodárny

blank

Město neuspělo s plánem získat kontrolu nad vodárnami, které má provozovat až do roku 2030 Energie AG. Akcionáři Vodovodů a kanalizací Chrudim nezvolili starostu Františka Pilného ani do představenstva společnosti. Informoval o tom idnes.cz. O návrat kontroly nad vodárnami usilovali hnutí ANO a Piráti, podle opozice šlo o populismus.

„ANO 2011 prohrálo nejen boj o vodu, ale dokonce jako jeden z největších akcionářů už nejsme ani v představenstvu Vodovodů a kanalizací Chrudim. A to jsme měli pozici předsedy,“ uvedl opoziční chrudimský zastupitel Roman Málek (KDU-ČSL). Chrudim má ve společnosti přes 20 procent akcií.

„Tušil jsem předem, že to je domluveno proti Chrudimi, nebylo to pro mne velké překvapení. Někdo mi tam vyčítal, že Chrudim se kdysi zasadila o prodej provozní části vodáren, to ale nebyli titíž lidé, kteří jsou dnes na radnici,“ řekl starosta města František Pilný.

V roce 2005 zástupci obcí na Chrudimsku rozhodli o tom, že svěří provozování vodárenské soustavy na pětadvacet let rakouskému subjektu. Chrudim za to dostala 40 milionů korun a majetek, tedy veškeré sítě, zůstal v rukách municipalit. Město se sice může pokoušet připravit na to, že by v roce 2030 neprodloužilo provozní smlouvu, ale záležitost již opět není v jeho kompetenci. „Pokud několik příštích koalic v Chrudimi na to bude mít stejný názor, tak se to může podařit, ale stále to nebude snadné,“ připustil místostarosta Chrudimi Aleš Nunvář (Piráti).

Zdroj: idnes.cz 

Scroll to Top