VS Chrudim ke kvalitě pitné vody na Heřmanoměstecku

blank

Část odběratelů z vodovodní sítě na Heřmanoměstecku si v poslední době stěžuje na přítomnost pískovcovité látky v pitné vodě. Dodavatel to sice připouští, nicméně ujišťuje, že je voda v naprostém pořádku. Informoval o tom Chrudimský deník. 

Vodárenská společnost Chrudim v oblasti provozuje vodovodní a kanalizační síť v majetku akciové firmy VaK Chrudim. Výrobní ředitel Vodárenské společnosti Petr Kavalír vysvětlil, že zmíněnou příměs tvoří krystaly vysrážených minerálů vznikajících při ohřevu vody. Jde zejména o uhličitan vápenatý, takzvaný vodní kámen. Podle Kavalíra většina těchto závad byla vykázána v teplé vodě. Částečně se podle něj může vodní kámen objevit ve vnitřních domovních rozvodech pitné vody zejména při nedostatečné izolaci potrubí.

Kavalír dále uvedl, že důvodem k větší tvorbě vodního kamene může být skutečnost, že Vodárenská společnost pro zásobení heřmanoměsteckého vodovodu od loňského roku více využívá vodu z podzemního zdroje Klešice – Mrdice. „Tato voda má vyšší obsah vápníku a hořčíku. Kvůli několikaletému suchému období jsme nuceni optimalizovat směs vod z různých zdrojů ve vodovodním systému Chrudimsko-Heřmanoměstecko. V současnosti je obsah vápníku a hořčíku asi tři milimoly na litr,“ upřesnil Kavalír. Podle vodohospodářů je dodávaná voda pod stálou chemickou a mikrobiologickou kontrolou nejen ze strany Vodárenské společnosti Chrudim, ale také hygieniků.

Scroll to Top