Středočeské vodárny doporučují omezit zalévání pitnou vodou

blank

Přetrvávající sucho a rychlý nástup teplot atakujících třicet stupňů se podle vodohospodářů projevuje ve Středočeském kraji extrémně vysokou spotřebou pitné vody. Podle nich je proto možné, že se v některých lokalitách množství odebrané vody začne v blízké době blížit distribučním limitům vodovodní sítě.

V této souvislosti vodárny upozorňují na možná rizika. Jedná se například o nárazový odběr velkého množství vody při zalévání zahrad nebo napouštění bazénů ve špičce, kdy může dojít v některých lokalitách k poklesu tlaku v řadu, který se pak negativně projeví u dalších odběratelů.

Vyšší nárazový odběr vody způsobí podle vodáren zásadní zvýšení rychlosti proudění v potrubí. Důsledkem pak může být překročení limitních hodnot průtoku a s tím spojené problémy, jako je krátkodobé zvýšení koncentrace železa v pitné vodě.

„Chtěli bychom požádat občany, aby v těchto dnech omezili používání pitné vody na zalévání. V případě, že nelze pro zálivky využít jiný zdroj, doporučujeme odběratelům zalévání rozložit do delšího časového úseku během celého dne, a naopak omezit v podvečerních a večerních hodinách. Eliminují se tak možné problémy, které vznikají, pokud se nárazově zvýší odběr pitné vody v jednom okamžiku,“ vysvětlil manažer provozu Středočeských vodáren Václav Kodeš.

Scroll to Top