Na Písecku uvařili pivo z recyklované vody

blank

Sládci v Čížové na Písecku uvařili pivo, jehož voda pocházela z čistírny odpadních vod v Praze. Zatím ho vzniklo 15 hektolitrů. Pivovar má roční kapacitu 3000 hektolitrů.

„Věděli jsme, že něco podobného udělali jednou nebo dvakrát ve světě, nenašli jsme jediný důvod, proč to nevyzkoušet i u nás. Výsledek předčil naše očekávání. Pivo z recyklované a následně upravené vody od toho klasického prostě nepoznáte,“ sdělil sládek pivovaru Martin Hrubeš.

Voda byla podle zástupců pivovaru po odebrání z čistírny upravená kombinací membránových technologií a úpravou na aktivním uhlí. Pivovar chce pivo, nazvané jako ERKO, z recyklované vody vyrábět dále. „Určitě je levnější i vhodnější používat podzemní vodu přímo v pivovaru. Akce měla ale prokázat, že jsme schopni upravit biologicky a chemicky vyčištěnou vodu odpadní na takovou kvalitu, která je z pohledu chemického i mikrobiologického čistší, než je běžná podzemní voda,“ doplnili zástupci Veolie, kteří na projektu participovali.

Scroll to Top