Byla zahájena koupací sezona, kterým místům se vyhnout?

blank

Převážná většina tuzemských míst je vhodná ke koupání. Podle provedených testů krajů se však našly i ty, kterým je lepší vynechat. Testování vody mají na starost hygienické stanice jednotlivých krajů, které budou výsledky zveřejňovat na webových stránkách.

Na území hlavního města Prahy jsou všechny nádrže vhodné ke koupání. Dobře dopadl například rybník Motol, koupaliště Džbán nebo betonová nádrž Divoká Šárka. Stejně dobré vysvědčení dostaly vodní plochy v Královéhradeckém a Jihomoravském kraji.

V Jihočeském kraji je lepší vynechat Staňkovský rybník a nádrž Orlík, konkrétně část veřejné tábořiště Podolsko, kde byl zjištěn výskyt fekálního znečištění. Voda na Orlíku rovněž obsahuje zvýšené množství sinic.

Ve Středočeském kraji by se lidé měli vyhnout koupališti Vyžlovka, koupališti v Bakově nad Jizerou, jezeru Ostrá a Pilskému rybníku. Voda ke koupání není vhodná také v koupacím jezírku Škodaland v Českém údolí v Plzeňském kraji.

V sousedním Karlovarském kraji dali hygienici zákaz koupání ve Velkém rybníku a Vodní nádrži Jesenice. Zvýšené množství sinic a řas obsahuje Jezero Chmelař v Ústeckém kraji. Velké množství sinic rovněž může ohrozit plavce ve všech částech Máchova jezera. Mohou navíc obsahovat jedovaté látky, které člověku způsobí otravu projevující se žaludečními potížemi, jaterními problémy nebo bolestí hlavy. V Moravskoslezském kraji by si měli lidé rozmyslet osvěžení v nádržích Brušperk I a Bašce.

Scroll to Top