Britské vědce překvapilo množství kokainu v řekách

blank

Překvapení se podle serveru The New York Times dočkali vědci, kteří v pěti anglických řekách hledali důkazy chemického znečištění. Ve všech testovaných sladkovodních krevetách objevili kromě jiného chemického znečištění i kokain. Paradoxem je podle autora studie Thomase Millera z londýnské vysoké školy King’s College skutečnost, že místa, kde vědci na východním pobřeží Suffolku sbírali vzorky, byla na míle vzdálená od kteréhokoli velkého města. Informoval o tom portál e15.cz.

„I když víme, že jsou v našich řekách farmaka, pesticidy a další chemické látky, většina studií na světě se nezaměřuje na to, co je v tělech volně žijících živočichů,“ sdělil Miller. Drogy a chemikálie v řekách jsou celosvětovým problémem. „Musíme se více soustředit na následky ‚neviditelného‘ chemického znečištění – například v podobě léků či drog – pro zdraví volně žijících zvířat. Zjištěné údaje mohou posloužit jako podklady pro úřady a politiky,“ uvedl  spoluautor Millerovy studie Nic Bury ze Suffolkské univerzity.

V roce 2018 také sestavilo Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost žebříček 60 evropských měst, v nichž se zaměřilo na množství pervitinu v odpadních vodách na počet obyvatel. Ze sledovaných měst nechtěné prvenství zaujímá německá Saská Kamenice a Erfurt. České Budějovice skončily třetí, Brno čtvrté. V první desítce se nachází i Drážďany nebo Norimberk, Bratislava skončila šestá. Experti ve vzorcích odpadních vod hledali zbytky kokainu, amfetaminu, metamfetaminu – pervitinu a drogy MDMA prodávané na černém trhu jako extáze. Pětice z prvních deseti měst leží v Německu. Podle informací české policie se drogy z tuzemských varen dostávají především do Saska a Bavorska.

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost provádí studie odpadních vod se zaměřením na výskyt drog od roku 2011. Bylo zřízeno v roce 1993 a svou činnost zahájilo v roce 1995. Primárním úkolem je poskytovat Evropské unii a jejím členským státům faktický přehled o problémech v oblasti drog a spolehlivou znalostní základnu na podporu diskuse o dané problematice. Politickým činitelům nabízí údaje, které využívají ke kvalifikované přípravě právních předpisů a formulování strategií týkajících se boje proti drogám.

Scroll to Top