Koordinátor projektu InterSucho Trnka: Prospěly by dlouhé a pomalé srážky

blank

Na mnoha místech České republiky stouply kvůli dešťům hladiny řek. Vydatné srážky páchají škody, ale také se zmenšuje nedostatek vody v krajině. Podle Miroslava Trnky by ovšem pomohly dlouhodobé srážky.

„Aktuální srážky a chladnější počasí posledních týdnů výrazně přispěly k tomu, že projevy zemědělského sucha zdaleka nejsou takové, jaké byly v průběhu dubna. Trochu se zmírnily naše obavy z potenciálních dopadů,“ řekl Trnka Radiožurnálu. Podle něj však vzhledem k tomu, že deficit je v posledních pěti letech poměrně hluboký, tato jedna chladnější a na srážky bohatší epizoda ještě situaci úplně nevyřešila, zejména v Čechách a také v některých částech Moravy. Srážky by podle Trnky také neměly přicházet v podobě úhrnů.

„Na druhou stranu je potřeba říct, že ty epizody, které teďka přišly, nepochybně pomohou. A ve Slezsku a na východě Moravy se už na stavech podzemních vod pozitivně projevují. Primárně, co teď vidíme, ty povodňové stavy, jsou naprosto přirozenou reakcí krajiny. Když si uvědomíme, kam ty srážky dopadly – do poměrně hornaté, svažité oblasti, která je hustě zalesněná, tak tam není problém, že půda není schopná vodu okamžitě zadržet, ale té vody je opravdu příliš mnoho,“ pokračoval Trnka, podle kterého v zemi stále přetrvává významné zemědělské sucho.

Extrémní sucho je v současnosti zhruba na desetině území. Vědci určují stupeň sucha jako poměr aktuální nasycenosti půdy do jednoho metru a průměru nasycenosti v tomto období za období 1961 až 2010. Na současném suchu se projevuje srážkově chudý duben, kdy podle informací Českého hydrometeorologického ústavu napršelo průměrně pouze 25 milimetrů, což je 60 procent průměru z období 1981 až 2010.

Scroll to Top