Vznikne u Kraslic nádrž za 100 milionů?

blank

Na Stříbrném potoce u Kraslic může vzniknout nádrž o ploše 2,84 hektaru se schopností zadržet až 115 tisíc metrů krychlových vody. Informace vyplývají z dokumentace pro posouzení vlivu na životní prostředí, kterou nechala vytvořit Kraslická městská společnost.

Zatím není jasné, kdo bude investorem. Podle starosty města Romana Kotilínka je nádrž jednou z možností, jak řešit možný nedostatek pitné vody. „Se suchem se potýká celé Česko, a tento problém se samozřejmě dotýká i Kraslic, ačkoliv tady situace není dramatická. Stavba přehrady by byla jedním ze strategických řešení do budoucna. Existují ale i další možnosti a zatím není nic definitivně rozhodnuto,“ uvedl Kotilínek.

Plánovaná nádrž by ležela na katastrálních územích Kraslic a Stříbrné, na okraji zástavby a lesního porostu. Hráz je navržena jako zemní sypaná. Přehrada by měla mít délku hráze 121 metrů a výšku 14,7 metru nad terénem. Případný termín zahájení prací zatím nebyl uveden. Stavba nádrží je podle ministerstva zemědělství jen částí připravovaných opatření v boji proti suchu. Mezi ně patří stavba závlah, budování malých rybníků či lepší hospodaření na zemědělské a lesní půdě.

Ilustrační foto

Scroll to Top