Moravský Krumlov chce opustit třebíčský vodárenský svazek

blank

Představitelé Moravského Krumlova vyslali jasný vzkaz. Svazek chceme opustit. Ten se však brání a tvrdí, že kvůli čerpání dotací není odchod města až do roku 2025 možný. Situaci mapuje Znojemský deník.

„Za členy svazku se nepovažujeme, svazek nás naopak ano. Podávali jsme proto podněty ke krajskému úřadu, věc řešilo i ministerstvo vnitra, u kterého jsme bohužel s odvolání neuspěli. Nyní vše řeší správní soud. Má zjistit, zda-li jsme se skutečně členy svazku stali, nebo ne,“ uvedl starosta Tomáš Třetina. Podle něj se město ocitlo ve svazku v devadesátých letech minulého století. „Jenže tehdy vstup nebyl standardní. Neexistuje žádné usnesení, které by jasně řeklo, že jsme se stali dobrovolným členem svazku. Chceme se s ním proto přátelsky rozejít a vodu si chceme spravovat sami. Cílem je zajistit stálé ceny vodného a stočného pro naše odběratele,“ vysvětlil  Třetina.

Vodárenská společnost má trumf v podobě verdiktu ministerstva vnitra z prosince 2018. „Svým rozhodnutím potvrdilo, že členství města vzniklo v roce 1993 a stále trvá. Město proto vyzýváme k uhrazení dlužného členského příspěvku a upozorňujeme, že kvůli povinnostem vyplývajícím z čerpání dotací nesní svazek až do roku 2025 převést infrastrutkurní majetek v Moravském Krumlově na jinou osobu,“ sdělil v dokumentu předseda představenstva svazku Pavel Janata.

K situaci se vyjádřil také realitní makléř Kamil Dřevojan z Moravského Krumlova. „Pokud vím, tak máme nejdražší cenu vody na Znojemsku. Ano, lidé ve Znojmě za vodu tolik neplatí. V mé práci řeším přepisy vody i elektřiny a moc dobře vím, jaká je cena v okolí. Pokud by Moravský Krumlov vodu spravoval sám a zajistil stabilní ceny bez dalšího navyšování, byl bych rád jistě nejen já, ale asi všichni obyvatelé města,“ konstatoval Dřevojan.

Scroll to Top