Vodárenská společnost Chrudim meziročně zvýšila čistý zisk

blank

V účetním období od 1. října 2017 do konce září 2018 zvýšila společnost zisk o zhruba dva miliony na 19,7 milionu korun. Tržby za vodné se o 5,5 milionu korun snížily, naopak za stočné vzrostly o 3,1 milionu korun, zvýšily se také ostatní výnosy.

„Předpokládaný hospodářský výsledek byl splněn, přestože klesl objem vody předané společnosti Vodovody a kanalizace Pardubice a významně vzrostly ceny chemikálií a surové vody,“ uvedl předseda představenstva Roman Pešek, podle kterého měl velký vliv tlak na růst mezd a nedostatek mnohých profesí na trhu práce. Produkce pitné vody poklesla o 10,3 procenta, na čemž se podílel nižší odběr vody pardubickými vodárnami, proti plánu o 17,4 procenta. Množství pitné vody fakturované domácnostem a firmám meziročně mírně vzrostlo také díky nárůstu počtu obyvatel připojených na vodovodní síť.

95 procent akcií VS Chrudim vlastní společnost Energie AG Bohemia. Rakouská společnost působí kromě domovské země a České republiky také v Německu, Slovinsku, Maďarsku nebo na Slovensku. Majoritním vlastníkem je spolková země Horní Rakousy. Vodárenská infrastruktura na Chrudimsku představuje v regionu ožehavé téma. Infrastruktura patří VaK Chrudim, síť provozuje Vodárenská společnost Chrudim, což je předmětem dlouhodobých sporů.

„Smlouva je uzavřena do roku 2030 a je potřeba vzít v úvahu všechny právní možnosti. Tou první je, že smlouvu necháme doběhnout a neuzavřeme další. To znamená, že v roce 2030 by společnost odešla. Pokud to ale takto uděláme, tak je potřeba si to alespoň pět let dopředu říct a připravit se na to, co bude. Ze dne na den tady prostě nevybudujeme firmu s 200 zaměstnanci, kteří se budou starat o úpravny vody, o provoz čistíren odpadních vod nebo o průběžnou údržbu sítě. Kromě lidí a jejich znalostí jde také o bagry, auta, počítače a software nebo nábytek. Další možností je vypovězení smlouvy o provozování. Což by možná znamenalo vyplacení odstupného,“ řekl v březnu pro Deník chrudimský starosta František Pilný.

Scroll to Top